Verenigen op afstand

Verenigen op afstand

Een vereniging hoort mensen bij elkaar te brengen, maar door de coronacrisis werd dat opeens heel moeilijk. Hoe zijn we de afgelopen weken te werk gegaan? Lees een samenvatting op deze pagina.

Het bestuur heeft op 13 maart snel ingrijpende maatregelen genomen. Deze hebben we ook op deze pagina met iedereen gedeeld. Na deze extra vergadering vergadering, heeft het bestuur vooral via skype overlegd over wat wel kan en hoe we onze vereniging draaiende houden.

Muziek maken

Muzieklessen waren gelukkig slechts kort onderbroken. Onze docenten hebben snel de innovatieve digitale les opgepakt. De Repetitie was een ander verhaal. Repeteren op de vrijdagavond was en is fysiek niet mogelijk, maar ook digitaal nagenoeg niet te doen. Enerzijds omdat een deel van onze leden de technische mogelijkheden daartoe niet heeft. Anderzijds omdat door vertragingen en storingen daadwerlijk samenspelen ook niet kan. De eerste weken hebben leden daarom zelfstandig aan het repetoire doorgewerkt, maar dat had iedereen op een gegeven moment wel onder de knie. Daarom kwam het idee om een filmpje op te nemen met zoveel leden als mogelijk. Dit project is in een sneltreinvaart gegaan. De leden hebben dit nummer namelijk nooit samengespeeld; hebben geen instructie of begeleiding van de dirigent gehad en hebben dit dus helemaal zelf ingestudeerd en in korte tijd op beeld gezet. We hebben van iedereen ook de eerste inzending gebruikt, dus geen “er is een valse noot, dus doe maar opnieuw”. Trots op de dirigent en leden! Lees het uitgebreide verhaal hier.

Mensen verbinden

Naast muziek blijven maken is contact blijven houden een enorm belangrijke operatie voor onze vereniging. Hier is vanaf 13 maart dan ook meteen stevig op ingezet. In de eerste weken van de pandemie had het bestuur elke twee/drie weken wel een vergadering en waren dan ook veel bestuursbesluiten die gecommuniceerd moesten worden. Daarnaast willen we ook dat leden onderling contact blijven houden en kleine nieuwtjes delen. Daarom is de afgelopen 7 weken, wekelijks een nieuwsbrief uitgebracht naar alle leden en docenten met alle informatie op een plek. Nu het aantal bestuursvergaderingen normaal is, gaan we overstappen op een tweewekelijkse nieuwsbrief. Er is inmiddels ook een speciale nieuwsbrief naar onze vrijwilligers uitgegaan.

Met de wat jongere/technische leden is er vlak voor de crisis ook een whatsappgroep aangemaakt. Deze was aanvakelijke voor informatie bedoeld, maar is inmiddels uitgegroeid tot de (tijdelijke) vervanging van de pauze op vrijdagavond met kleine updates, felicitaties bij verjaardagen, leuke filmpjes, enzovoorts.

Verder plannen

Niet alle activiteiten die uitgesteld moeten worden kunnen ook ingehaald worden. Daar is simpelweg onvoloede tijd voor. Daarom gaan de wandeltocht, Boete Bloaze en de processie niet door. Daarnaast hebben we een aantal maanden oud papier moeten missen (vanaf 13 juni beginnen we weer). De donateursactie en communie gaan we wel later dit jaar nog doen. Hoewel niets zeker is zijn we wel bezig met een mooi overzicht van wat na de zomervakantie op de planning staat. Deze zullen we t.z.t delen.

Hoewel culturele instellingen vanaf 1 juni open zijn, lijken muziekinstrumenten een hoger risico te geven. Met z’n alle muziek maken gaat misschien nog even niet. Onze muziekcommissie is inmiddels bezig met het samenstellen van een repetoire, dat we na versoepeling van de maatregelen kunnen oppakken. Leden kunnen dan thuis alvast beginnen met oefenen. Daarnaast zijn we nog na aan het denken om een kleine groepen te repeteren of buiten.

Tot slot

Al met al heben we veel innovaties gedaan en veel geleerd. We moeten nog even volhouden, maar we hopen elkaar snel weer te zien! Dit was slechts een kort overzicht en geven graag meer informatie. Mail ons via info@sint-callistus.nl of app via 0683500563 met tips over volgende berichten of vragen. We hopen iedereen goed op te hoogte te houden en betrokken bij onze vereniging,

Door activiteiten die niet doorgaan, geen oud papier enzovoorts, heeft onze vereniging een financiele tegenslag gekregen. Er is ook nog geen enkel fonds of regeling waar wij gebruik van kunnen maken. Wil je ons helpen door te doneren of sponoren, dan kan je ook contact met ons opnemen. Als je online aankopen doet kijk dan ook eens naar sponsorkliks.

Tot Snel,

Het bestuur en de leden van Sint Callistus Neerbeek

 

 


Muziekkorps Sint Callistus Neerbeek