Krantenartikelen – Sint Callistus waakt voor kweek WMC-automaten (1980)

Krantenartikelen – Sint Callistus waakt voor kweek WMC-automaten (1980)

NEERBEEK – Fanfare Sint Callistus uit Neerbeek blies zich in 1977 tijdens een bondsconcours onder leiding van Hein Boermans vanuit de afdeling uitmuntendheid regelrecht naar de ere-afdeling. Korte tijd later bewees het korps zijn klasse andermaal door met vlag en wimpel Nederlands kampioen te worden. Het winnen van de felbegeerde wimpel, tastbaar teken van nationale superioriteit, was voor de fanfare aanleiding om ook op het Wereldmuziekconcours 1981 een gooi naar de hoogste eer te doen.

Het is de eerste keer dat Sint Callistus aan het WMC deelneemt, en de Voerendaalse dirigent Hein Boermans zegt ronduit: “Wat we doen is een waagstuk, want de fanfare van Neerbeek bestaat voor ongeveer 70 procent uit zeer jeugdige muzikanten. Van de andere kant heb ik vertrouwen in die jeugd, want tijdens de Nederlandse kampioenschappen bleven ze ook goed overeind. Bij deelname aan het WMC is het natuurlijk een eerste vereiste dat je kunt beschikken over een stel puike muzikanten, maar daarnaast is de sfeer ook enorm belangrijk. Die sfeer is in Neerbeek enorm goed, en het bestuur vormt een hecht team dat keihard werkt. Ik durf rustig te stellen dat je een dergelijke goede geest en kameraadschap bijna nergens in de Limburgse muziekwereld aantreft. Ook de voorbereidende repetities zijn tot nu toe in een bijzonder prettige sfeer verlopen. Alleen op zeer warme zomeravonden verslapte de aandacht een beetje, maar daar hebben we ook wat op gevonden: repetities in de openlucht”.

De drang naar topprestaties is bij de Limburgse korpsen vaak zó groot, dat het behalen van een tweede prijs op bijvoorbeeld een bondsconcours als een grote afgang wordt ervaren. Het gevolg hiervan is dat aan concoursen dikwijls ontzettend veel repetities voorafgaan.

Vaak wordt van muzikanten verwacht dat ze zich wekenlang elke avond in het zweet komen repeteren. Die strategie heeft Hein Boermans niet gevolgd. Zijn opvatting: “Ik wil van de leden van Sint Callistus geen muziekautomaten maken. Daarom hebben we de afgelopen tijd niet meer dan twee keer per week gerepeteerd. Alleen deze week wordt dagelijks gerepeteerd, en dan ook nog kort”.

Concourswerken
Evenals fanfare Holtum probeert Sint Callistus zich met twee zeer uiteenlopende concourswerken naar een eerste prijs te blazen.

Boermans: “Als verplichte werken voeren we in de tweede divisie de “Suite Bohemian” van Ord Hume uit. Dit is een zeer romantische compositie, gebaseerd op het zigeunerleven. Sterk contrasterend is ons keuzewerk “Automation” van Peter York. Het is een heel moderne compositie, die bijna geen enkel korps op het repertoire heeft staan. Technisch gezien is het een razend moeilijk stuk. In het begin hadden de muzikanten er moeite mee, aangezien de componist zeer moderne akkoorden gebruikt die in de ongeoefende oren zelfs vals klinken. Toch staat men in Neerbeek niet onwelwillend tegenover moderne composities, en dat is een goed teken. Eigentijdse componisten schrijven goede muziek, ook al klinkt die anders”.

Fanfare Sint Callistus houdt aanstaande vrijdag om 20.00 uur in het gemeenschapshuis de generale repetitie, die voor iedereen toegankelijk is. Het optreden op het WMC vindt zondag om 16.00 uur plaats.

Muziekkorps Sint Callistus Neerbeek