Opleiding

Opleiding

Opleiding

Onze opleiding is uniek. Doordat wij in direct contact staan met onze docenten, kunnen we een opleiding op maat maken. Een opleiding die past bij het korps met voldoende ruimte voor de interesses van de leerling. Leerling is binnen ons korps ook een breed begrip want we hebben mensen in opleiding van 8 tot 60 jaar. Daarnaast investeren wij als korps graag in onze muzikanten, daarom kunt u voor een laag maandelijks bedrag bij ons lessen krijgen. Wilt u een instrument leren spelen bij ons korps of wat kennis bijspijkeren, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Jacques Cuypers – docent klein koper 

Ik geef les op o.a. trompet en bugel. Een les duurt 30 minuten, wat iets meer is dan op de gemiddelde muziekschool. Op deze manier is er voldoende ruimte om muziek te maken én zaken uit te leggen. De opleiding is voornamelijk op de praktijk gericht. Theorie verweef ik zeer bewust in de praktijk.

Het grootste verschil met een muziekschool is de lesduur. Verder geef ik les zoals ik dat ook op de muziekschool gewend ben. Dus via een leerplan met vastgestelde leerdoelen. Examenmomenten zijn bij ons niet aanwezig, waardoor ik flexibeler op de wensen en mogelijkheden kan ingaan. Er zijn wel voorspeelochtenden, waarbij de leerlingen voor familie, leden en de inwoners van Neerbeek een muziekstuk opvoeren. Dit is naar mijn inzicht een goed én leuk alternatief om de voortgang bij te houden.

Onze opleiding biedt dus minimaal hetzelfde als wat een muziekschool kan bieden. Als grootste voordeel noem ik de lesduur en het ontbreken van de examendruk. Aan een muziekschool wordt er in de paar maanden voor  een examen vaak uitsluitend gewerkt aan het examenprogramma. Dit begrijp ik natuurlijk, maar hierdoor kan het muziek maken minder leuk worden. Binnen de interne opleiding oefenen we gewoon door, gecombineerd met de langere lesduur is dit een ideale situatie.

 

Ron Coolen –  docent slagwerk

Ik geef les op snaredrum, pauken, mallets, drums en al aanverwante slagwerk.  Ook bij mij duurt een les 30 minuten. Alle lessen zijn in principe bij mij thuis, waar ik een speciaal ingerichte ruimte heb. De instrumenten die ik niet thuis heb, zoals pauken worden gegeven in het Gemeenschapshuis. Bij het slagwerk beginnen we meteen met de praktijk. Veel spelen en muziek maken is het belangrijkste. Uitleg van het notenbeeld is de volgende stap. De theorie wordt behandeld zodra de lesstof daarom vraagt.

Ik ben zelf werkzaam bij de muziekschool in Kerkrade (SMK). De opleiding is gelijk: ik werk vanuit een leerplan naar een bepaald doel.  Dat kan een optreden met het muziekkorps zijn, maar ook met de slagwerkers samen in een slagwerkgroep. Bij St. Callistus hoef je geen examen te doen.  Daardoor is er meer ruimte om aan andere dingen te werken, zoals extra voorbereiding voor een optreden of individuele wensen. Ik probeer om veel samenspelmomenten binnen de lessen te creëren. Dat kan met mij of andere slagwerkers zijn, maar ook met multimedia. Zo blijven de lessen innovatief en leuk.

Het plezier in het leren spelen van een slagwerkinstrument staat centraal. Ik probeer het enthousiasme wat ik heb over te brengen. Dus: probeer het!

 

Dirk Bosman – docent trombone

Voor trombonelessen kun je bij mij terecht, ook 30 minuten. De les kan plaatsvinden in mijn eigen lespraktijk in Elsloo of in het gemeenschapshuis van Neerbeek.

Ik bouw mijn lessen zeer leerlinggericht op. Wat zijn de interesses, sterke/zwakke punten en waar wordt de leerling enthousiast van. Om zo via een eigen weg onze doelen te halen.
Vaak vind ik het leuk om hier een opname aan te verbinden. Niet alleen als doel om je op te focussen en te verheugen, maar ook om later weer naar terug te kijken en te reflecteren. Verder vind ik samenspel ook erg belangrijk, omdat muziek in mijn ogen net zoiets is als spreken. Je kunt een taal wel leren uit een boekje, maar pas een leuk gesprek hebben als je onder de mensen bent.

Muziekkorps Sint Callistus Neerbeek